Carregant Esdeveniments
Aquest esdeveniment ja ha passat.

El 10 d’abril de 2022 es compleixen vuitanta anys de la creació efectiva de l’actual municipi de Palamós. El 10 d’abril de 1942 amb la publicació al BOE, el poble de Sant Joan de Palamós (anomenat també Vila-romà) va ser annexionat a aquest municipi. Des del Club Alpí Palamós, seguint amb el nostre vessant divulgatiu, volem apropar a qui ens vulgui acompanyar en el coneixement d’una part de la seva història, no massa coneguda per molts vilatans.
L’any 2015, amb la commemoració del 25è aniversari de la nostra entitat, ja vam donar a conèixer el Termenal del municipi de Palamós. Vàrem resseguir les línies del seu antic terme, però enguany hi afegim la línia de divisió de termes entre els pobles de Sant Joan i de Palamós.

RECORREGUT

Tot plegat es durà a terme de 2 maneres complementàries:
Ruta del Termenal de Sant Joan, amb un recorregut integral presencial, en grup i guiat d’uns 27 km de tot el terme, el diumenge 10 d’abril de 2022. Estarà dividit en 3 trams:

 • 1r tram. És la part urbana que va des del punt de sortida a La Fosca fins al final de l’Avinguda Catalunya, on comença Sant Antoni. Aproximadament 3 km i unes 2 hores segons el grup. Recomanem visitar el recorregut virtual, donat que hi ha termes dins de finques privades.
 • 2n tram. És la part muntanyenca de les Gavarres. Des del Supermercat Lidl, enfilant-nos per la Riera dels Huguets, arribant al peu del Puig Cargol i després de passar pel cim del Puig Montagut davallem fins a la zona del Figuerà. Aproximadament 11 km i unes 6 hores acumulades.
 • 3r tram. És la part de la Plana, Serralada litoral i sector costaner. Des del Figuerà arribem al Pla Boterich (Depuradora), passem pels cims del sector nord-est fins al Cap de Planes i tornada pel camí de Ronda fins a La Fosca. Aproximadament 12 km i unes 9 hores acumulades.
 • Es podrà escollir quin tram es vol fer i es pot deixar la Ruta en molts punts del recorregut.

Recorregut virtual, accessible a tothom a la plataforma Wikiloc. Amb una documentació rigorosa i exhaustiva (amb fotografies, mapes, actes oficials i dibuixos) de totes les línies de delimitació de termes: fent CLIC AQUÍ hi podeu accedir, és molt recomanable consultar-ho per entendre millor totes les parts del recorregut presencial.

INSCRIPCIONS I ASSEGURANÇA

 1. Caldrà inscriure’s enviant un correu electrònic a l’adreça pllaurado@hotmail.com, amb les següents dades: nom i cognoms, DNI, població i correu electrònic.
 2. Cal fer efectiva l’assegurança de 5 € com a termini màxim el divendres 8 d’abril, indicant al pagament el nom i cognoms i com a concepte Ruta Club Alpí Palamós, al compte corrent del Club Alpí Palamós: ES05 2100 8236 73 2100106239. Pels federats amb llicència FEEC serà gratuït.

Recomanem portar calçat còmode i prou menjar i beure segons el recorregut escollit.
*En cas d’ajornament a causa de condicions meteorològiques adverses, es faria el diumenge 24 d’abril.

SORTIDA

A la Platja de La Fosca (davant del Bar Pujol) a les 8 h. Hi ha prou aparcament a la pineda del darrere. En arribar s’oferirà un petit refrigeri a qui finalitzi tot el recorregut.

MÉS INFORMACIÓ

Us podeu adreçar per qualsevol dubte o aclariment a: pllaurado@hotmail.com

ORGANITZADORS I COL·LABORADORS

Aquesta Ruta ha estat possible fruit del treball de recerca de persones properes i compromeses amb el territori. Per tant, intentarem respectar les autories d’aquestes valuoses aportacions. Des del Club Alpí Palamós fa més de tres anys que ho hem treballat sota la coordinació d’en Pere Llauradó i en Remi Serra.

Volem recordar la figura d’en Pere Trijueque i Fonalleras, nascut a Sant Joan i Fill Predilecte de Palamós, que recentment ens ha deixat. Es va submergir com ningú en la recerca històrica d’ambdues poblacions. La ruta que us presentem tot seguit està basada en gran part en les seves publicacions, en converses amb ell i en documents gràfics que ens va cedir.
Però, com passa sovint, és bo beure de diverses fonts i contactar amb qui ens pugui aportar informació de primera mà al respecte. Tant és així que, rere l’ombra d’en Pere, va aparèixer en Josep Olivé i Domènech que ens ha aportat troballes inèdites, després de moltes hores d’estudi, d’arxiu i d’entrevistes personals.
Per acabar-ho de complimentar, el Servei d’Arxiu Municipal de Palamós, amb el suport de la Carme Adroher i l’Alícia Genís, ens ha permès documentar amb tota mena de detalls tot aquest recorregut.

FETS HISTÒRICS

Fins a la creació dels municipis, tal com els entenem avui dia, ja ben entrat el segle XIX, les divisions territorials eren causades per les estructures dels poders reials (Batllia), feudals (Comtat o Baronia) o eclesiàstics (Parròquia). Si no hi havia litigis o disputes entre ells no es marcaven els límits de separació.
El Termenal que tractarem a partir d’ara està referenciat en les antigues línies entre les Parròquies de Santa Eugènia de Vila-romà, Santa Maria de Palamós, Sant Martí de Calonge, Sant Mateu de Vall-llobrega, Santa Coloma de Fitor i la Batllia de Palafrugell (amb Mont-ras i Llofriu).
Aquestes Parròquies van anar evolucionant en el temps i canviaren els seus estatus administratius, transformant-se en Batllia, Comtat, Baronia o municipi.
Aquesta Ruta del Termenal de Sant Joan la treballarem segons les 5 línies de límits territorials: amb Palamós, Calonge (ara Calonge-Sant Antoni), Fitor (després Fonteta i ara Forallac), Vall-llobrega, Palafrugell (més tard Mont-ras amb la seva separació de Palafrugell).
Abans d’endinsar-nos de ple en l’itinerari proposat, fora bo conèixer els documents i els fets cronològics que ens ajuden a situar el que avui anomenem Sant Joan de Palamós:

 • Any 968 Primer document conegut referent a Vall-llobrega, El Rei Franc Lotari adreça un escrit a l’Abat del Monestir de Sant Feliu de Guíxols,parlant de l’Alou de “Valle Lubrica”.
 • Any 1063 primer document referit a la parròquia de Santa Eugènia de Vila-romà “Parrochia Sancte Eugenie”. Pergamí del fons del Monestir de Sant Pere de Galligans de l’Arxiu de la Corona d’Aragó.
 • Any 1163 Butlla Papal d’Alexandre III primera referència a Vila-romà “Alodium de Villa Romani”.
 • Any 1279 fundació de la Vila de Palamós. El Batlle General Astruc Ravaia, per ordre del Rei Pere II El Gran, signa la Carta Pobla. Arnau sa Bruguera esdevé el primer Batlle.
 • Any 1279 es crea la Batllia de Palamós, formada per la nova Vila de Palamós, la parròquia de Vall-llobrega i la parròquia de Vila-romà. Administrativament, aquests 3 nuclis aniran plegats fins a l’any 1800.
 • Any 1400 Ordre de delimitació de termes entre la Batllia de Palamós i la Batllia de Palafrugell per part del Rei Martí I. Mai es van plantar.
 • Any 1429 es crea la Parròquia de Palamós, separant-se de la Parròquia de Sant Joan.
 • Any 1484 es passa de Batllia a Comtat de Palamós per ordre del Rei Ferran II, mantenint-se els 3 nuclis de població.
 • Any 1717 Es col·loquen les primeres fites de separació de terme entre el Comtat de Palamós i la Baronia de Palafrugell. Es feia quan hi havia alguna disputa.
 • Any 1765 Els respectius Rectors tracen les delimitacions dels termes entre la Parròquia de Vila-romà i la Parròquia de Vall-llobrega.
 • Any 1800 Les Parròquies de Vall-llobrega i Vila-romà es van independitzar del Comtat de Palamós.
 • Any 1859 Mont-ras s’independitza de la Baronia de Palafrugell. Per tant, la línia de terme es divideix en 2: una encara limita amb la Baronia de Palafrugell i es crea una nova amb el nou municipi de Mont-ras.
 • Any 1860 Ordre estatal de fitació dels termes municipals.
 • Any 1920 Mont-ras aconsegueix una franja litoral (Cala del Crit, Font Morisca i del Vedell). A partir d’aquest moment Sant Joan deixa de limitar amb la Baronia de Palafrugell i ho fa només amb el municipi de Mont-ras.
 • Any 1924 Acta oficial de reconeixement de termes municipals per part de l’Exèrcit Espanyol.
 • Any 1942 Agregació de Sant Joan de Palamós a la Vila de Palamós, creant un municipi. El 19 de febrer de 1942 s’aprova pel Consejo de Ministros i el 10 d’abril de 1942 es publica la resolució al BOE. El 19 de maig de 1942 els Ajuntaments d’ambdues poblacions ratifiquen l’acord.

BIBLIOGRAFIA I FONTS DOCUMENTALS

El Termenal de Palamós
Col·lecció Guspires núm.2 (any 2000)
Autor Pere Trijueque i Fonalleras

La Gent de Sant Joan (Vila-romà)
Edita Ajuntament de Palamós i Museu de la Pesca (any 2006)
Autor Pere Trijueque i Fonalleras

Sant Joan de Palamós, de Barri a poble (Segles XII al XIX)
Editat per l’Ajuntament de Palamós (any 1992)
Autor Pere Trijueque i Fonalleras

Breu història de Vall-llobrega
Col·lecció Guspires núm. 11 (any 2003)
Autor Pere Trijueque i Fonalleras

Palamós, pedra a pedra, rajol a rajol
Editat per la Fundació Promediterrània (any 2010)
Autor Pere Trijueque i Fonalleras

Les línies de Terme del municipi de Palamós
Dossier exclusiu pel 25è aniversari del Club Alpí Palamós (any 2015)
Autor Pere Trijueque i Fonalleras

La Batllia de Palamós
Dossier exclusiu no publicat per en Remi Serra (any 2015)
Autor Pere Trijueque i Fonalleras

El Blet i el Blat (Coses de Palamós)
Monogràfic Línies de terme entre Palamós i Sant Joan
Autor Pere Trijueque i Fonalleras

Santa Eugènia de Vila-romà Bressol de Palamós
Col·lecció Guspires núm.6 (any 2000)
Autor Pere Trijueque i Fonalleras

La Vall de Bell-lloc
Guspira núm.10 (any 2003)
Autor Pere Trijueque i Fonalleras

Toponímia de Vila-romà i Palamós
Guspira núm.8 i 9 (any 2000)
Autor Pere Trijueque i Fonalleras

El Castell de Sant Esteve de Mar i el litoral palamosí al segle XI
Estudis del Baix Empordà, Núm. 27, p. 25-66 (any 2008)
Autor Elvis Mallorquí

Josep Olivé i Domènech
Entrevistes, contactes amb propietaris privats, recerca a l’Arxiu Municipal de Palamós.

Exposició Dos pobles, un municipi
Servei d’Arxiu Municipal de Palamós (SAMP). Any 2017

Mapa urbà de Palamós any 1901
Servei d’Arxiu Municipal de Palamós (SAMP)

Mapes de l’exèrcit anys 1925, 1926, 1944
Cartografia Instituto Geográfico Nacional (IGN)

Actes de reconeixement de límits municipals de l’Ejército Español 1924
Cartografia Instituto Geográfico Nacional (IGN)

Mont-ras 150 anys de municipi (1859 – 2009)
Col·lecció: Històries de Mont-ras núm.2 (desembre 2010)
Ajuntament de Mont-ras

Fotografies panoràmiques aèries (05/08/1961)
Arxiu Nacional de Catalunya (ANC)
Autor: TAF Helicòpters

Registre de la Propietat de Palamós
Consultes cadastrals de propietats del límit entre Sant Joan i Palamós.

FOTOGRAFIES I DIBUIXOS DE LA RUTA VIRTUAL

Fotos Pere Trijueque i Fonalleras

 • Fita núm. 3 amb Calonge (Coma de Fonts)
 • Fita núm. 1 Tres termes amb Fitor i Vall-llobrega (Pas de l’Arbre Blanc)
 • Fita núm. 5 amb Vall-llobrega (L’Estanyol)
 • Fita núm. 7 amb Vall-llobrega (Antiga Estació de Tren)
 • Fita núm. 9 Tres termes amb Vall-llobrega i Mont-ras (Pla Boterich)
 • Fita núm. 3 amb Mont-ras (Bassa de l’Estany o Coma de Sat)

Fotos Remi Serra

 • Fites núm.1, 2, 4, 5, 6 i 7 amb Calonge
 • Fites núm. 2, 3, 4 i 5 amb Vall-llobrega

Dibuixos Remi Serra

 • Fites núm.1, 2, 3, 4 i 6 amb Palamós
 • Fites núm. 6 i 8 amb Vall-llobrega

Fotos Pere Llauradó

 • Fites núm. 5, 7 i 8 amb Palamós
 • Fita Tres Termes amb Fitor i Vall-llobrega
 • Fita Tres Termes amb Vall-llobrega i Mont-ras (Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de    Palamós)
 • Fita núm. 2 amb Mont-ras (Riera de Canyellas)

Fotos Josep Olivé

 • Fita núm. 3 amb Palamós hort Lluís Torremilans i fàbrica Mató-Autor Lluís Torremilans-Font Josep Olivé
 • Fita núm. 6 amb Vall-llobrega (Transformador el Figuerar)
 • Fita núm. 7 amb Vall-llobrega (Antiga Estació de Tren)
 • Fita Tres Termes amb Vall-llobrega i Mont-ras vessant Vall-llobrega
 • Fita núm. 3 amb Mont-ras (Bassa de l’Estany o Coma de Sat)

AGRAÏMENTS

Pere Trijueque i Fonalleras
Josep Olivé i Domènech
Servei d’Arxiu Municipal
AAVVde Sant Joan de Palamós
Àrea de Patrimoni Ajuntament de Palamós
Registre de la Propietat de Palamós
Joan Gallart Fornós (Ajuntament de Palamós)
Propietaris privats
Mateu Piñol (Club Alpí Palamós)