Activitat

L'ALBERA PELS TERMES DE LA JONQUERA I EL PERTUS

Descarrega

Fotos de la ruta

Foto deL'ALBERA PELS TERMES DE LA JONQUERA I EL PERTUS

Autor

Estadístiques de la ruta

Distància
22,87 km
Desnivell positiu
1.175 m
Dificultat tècnica
Moderat
Desnivell negatiu
1.154 m
Altitud màxima
774 m
TrailRank 
24
Altitud mínima
112 m
Tipus de ruta
Circular
Temps
10 hores 5 minuts
Coordenades
2578
Data de pujada
17 de juny de 2011
Data de realització
de juny 2011
Sigues el primer a aplaudir
Comparteix

a prop de la Jonquera, Catalunya (España)

Vista 1705 vegades, descarregada 14 vegades

Fotos de la ruta

Foto deL'ALBERA PELS TERMES DE LA JONQUERA I EL PERTUS

Descripció de l'itinerari

Si et posiciones sobre el nom de l'excursió, clica i enllaçaràs amb les fotos de l'excursió.

Sortim de l’aparcament davant de la caserna de la Guardia Civil de la Jonquera, seguim aquest carrer en direcció al centre de la població, trobem el GR-11 i el seguirem una bona estona, un cop passat el MUME (Museu Memorial de l’Exili), girem a l’esquerra i ens enfilem amunt fins la Font de la Saula i Santa Llúcia de Solans, temple dels segles XII-XIII, que consta d’una nau i d’un absis semicircular i campanar de cadireta, l’indret és una veritable balconada cap a l’Empordà, l’entorn està molt ben arranjat i és el lloc idoni per esmorzar. Reprenem el GR, una estoneta de pujada ens duu fins la collada del Puig Falguers, , al davant tenim el Puig de les Canals (a la seva boscúria hi ha les restes de l’avió francès, accidentat ara fà 25 anys), per sobre d’aquest destaca l’antena del Puig Neulós, punt culminant de l’Albera; una mica cap el nord-est s’albira el Castell de Requesens.
Al poc deixem el sender de llarg recorregut per girar a l’esquerra i acostar-nos al Mas del Camp del Calze, desprès a la Font del Vesc. A continuació davallem en direcció a Sant Pere del Pla de l’Arca, pèro sense arribar-hi, un camí a la dreta ens portará al Castanyer i a les Mines de Sant Pere (uns germans belgues, anomenats Gascar, hi explotaren arsénic entre els anyis 1914-1940).
A continuació pujarem suaument fins el Mas Nou, aquí girarem a l’esquerra i baixarem passant pel costat d’unes restes fortificades medievals, desprès creuarem el Llobregat i arribarem al Mas de l’Illa, continuarem per un corriol on hi passa un conducte d’aigua, al poc trobem una pista per la qual anem baixant tenint al front el Castell de la Bellaguardia. Als 800 metres la deixem per travessar un còrrec que ens queda a l’esquerra, un sender de pujada ens apropa al Fitonell, és un tram engorjat i encaixonat al llit del riu amb un salt de 20 metres, el seu pas està equipat amb esglaons i cadenes. Tornem al corriol, i en poca estona, sóm a la passera que dona accés al espectacular Salt del Fitó, amb una alçada de 59 metres. Ara ens toca remuntar la tartera, unes cadenes ens ajuden en els passos més delicats. Arribem al poblat i capella de Sant Pere del Pla de l’Arca, edifici pre-romànic del segle X, d’una sola nau amb absis de planta de ferradura amb restes de “opus espicatum”, bon lloc per dinar i així recuperar les forçes.
Proseguim i ens enfilem per un angost corriol que ens duu al Dolmen de Pedreguers, sepulcre de corredor, amb cambra de tendència trapezoïdal situat a 650 m. d’altura.
Una pista primer cap a l’esquerra i desprès a la dreta ens porta fins un sender que circula a mitja alçada del Puig Forcadell, aquest conecta amb un altre que per la dreta ens porta al castell visigòtic del segle V de l’Esquerda de la Bastida. Continuem baixant fins a un collet, davant Nostra hi veiem el castell roquer de Rocabertí, del segle X, dins seu hi ha les restes de la capella de Sant Romà, tot el conjunt és un veritable niu d’àligues. Ara ens toca baixar fins el Mas Brugat o davallar directament des del castell pel mig de l’alzinar, fins la pista, que retallada per algunes dreceres ens durà de nou a la Jonquera, principi i final d’aquesta ruta.

Veure més external

Punts d'interès

Barranc del Fitonell

Paratge Natural D´Interès Nacional de L´Albera

Castell

05-JUN-11 17:05:01

Coba

05-JUN-11 16:39:15

Dolmen dels Pedreguers

05-JUN-11 15:55:27

Font

05-JUN-11 12:25:18

Font St. Llúsia

05-JUN-11 10:09:14

Mas del Calze

05-JUN-11 12:15:18

Mas Nou

05-JUN-11 13:04:05

Mina

05-JUN-11 12:58:57

Roca amb cassoletas

05-JUN-11 16:27:48

Salt de Fitor

Paratge Natural D´Interès Nacional de L´Albera

Comentaris

    Si vols, pots o aquesta ruta.