Imprimeix

Travessa integral de les Gavarres 2008

el .

Tal i com ja vam fer el juny del 2003,el 24 de maig del 2008 hem tornat a travessar el Massís de les Gavarres,sortint des de Girona i arribant a Palamós.

Després de sortir, mig adormits, a les 5,45h. del matí amb bus des de Palamós, arribem a Girona. Comencem el recorregut a Sant Daniel a les 6.40h. enfilant el P.R. 100-2 en direcció al Santuari dels Àngels.

Alternem trams d'asfalt -donat que el camí travessa constantment la carretera local GIV-6703- amb camins de terra. No arribem fins el Santuari, deixem aquesta carretera enrera seguint una pista ample que ens porta fins a la cruïlla de Montnegre.

Seguim des del Km. 13 de la carretera GIV-6641 que mena cap a Santa Maria de Montnegre. Aquí s'acaba l'asfalt i continuem per la pista que porta a la cruïlla amb la carretera GIV-664 que vé de Santa Pellaia.

Travessem en direcció a Sant Sadurní de l'Heura, desviant-nos de seguida pel primer corriol a mà dreta. Creuem el riu Daró i ens aturem per menjar.

Havent begut i menjat, emprenem la marxa per un camí carreter que remunta la riera Rocana. Arribem a una cruïlla al peu de la Roca Filanera i agafem el ramal de l'esquerra,f ins enllaçar amb la pista ample del P.R. C-100 que vé de Cruïlles i porta a Sant Cebrià de Lladó (Els Metges).

Arribats a la meitat del recorregut,aprofitem per a hidratar-nos i reposar una mica. Aquest és l'únic punt on podrem proveïr-nos d'aigua.

A les 13 hores deixem el magnífic paratge dels Metges agafant el P.R. C-100 que va en direcció a Cassà de la Selva.En arribar a la cruïlla de La Creu de Llega, poden seguir cap a Cassà de la Selva o trencar a l'esquerra cap a Can Sitges.Prenem aquest darrer camí. Arribant a Can Sitges, altre cop ens trobem en un creuament de camins. Podem anar cap a Cassà de la Selva, cap a Romanyà pel coll del matxo mort o en direcció al Puig d'Arques.

A les 14,40 hores arribem a Les Planes de Can Sabater, situades al costat pel Puig de la Gavarra (532m.) que és la màxima alçada del Massís. També ens enfilem a la plataforma del Puig d'Arques (527m.) amb el seu dolmen i el radar meteorològic visible des de molt lluny.

Aquest lloc és punt de trobada dels camins que arriben sobre tot des de Cassà de la Selva, Santa Cristina d'Aro, Calonge, Cruïlles, Sant Sadurní de l'Heura, La Bisbal, Fitor, Vall-llobrega i Palamós.

Aquí aprofitarem per fer una altra aturada per alimentar-nos bé. El cansament i els quilòmetres fan acte de presència i cal donar-se un respir. Després de reposar una mica i concedir-nos algun petit detall, estem llestos per tornar a enfilar el camí.

 

Són les 15,10h quan ens hi tornem a posar seguint el G.R. 92-1 en direcció al coll de la Ganga. Poc després passem pel davant de l'església de Sant Cebrià dels Alls (en fase de restauració). Des d'aquí deixem el G.R. 92-1 i continuem pel camí ample que segueix en sentit descendent fins al Coll de la Ganga.

Ens trobem amb la carretera local Gi-660, que va de Calonge a La Bisbal, tallada per la celebració d'una competició de cotxes. En aquest punt aprofitem per a reagrupar-nos, travessant la carretera i prenent la pista que porta a La Cavorca (trencant cap a Santa Llúcia de l'Arboç), coll de Sorinella i Mas Ribot.

El Mas Ribot és punt de trobada dels diferents ramals que van cap a Calonge (per sender local), Fitor (pel P.R. C-105 a l'esquerra), Vall-llobrega (en la mateixa direcció) i Palamós (pel P.R. C-105 baixant en direcció a la Vall de Bell-lloc o per la pista del Puig Cargol).

Davallem pel P.R.C-105 al costat de la Riera de Vila-romà. Passem pel davant del Castell de Vila-romà, des d'on surt un caminet fins el cim del Puig Montagut. Nosaltres seguim baixant en direcció al Paratge de la Pietat i arribant al Pavelló d'Esports de Palamós (punt de sortida unes 12 hores abans).

Els nostres amics Martí i Núria del Nou Bar del Tennis, ja ens esperen amb la taula parada. Oferint-nos un berenar-sopar guanyat a pols, per recuperar forces després de l'esforç efectuat.

Per portar a terme aquesta Travessa Integral de Les Gavarres poden ser d'utilitat les següents consideracions:

  • Els punts d'aigua són escassos i cal portar-ne un mínim de 2 litres, proveïnt-nos en arribar a Sant Cebrià de Lladó (Els Metges).
  • El ritme de marxa podem calcular-lo a raó de 5 kms/hora (per un grup que camina a ritme normal, no competitiu). Les aturades per menjar i reagrupar-nos han suposat unes 2 hores.
  • La distància aproximada és d'uns 50 kms, amb l'alçada màxima de 537m. del Puig de la Gavarra.
  • Evitar fer-ho en els mesos més calurosos.
  • Un bon mapa de la zona és l'editat pel Consorci de les Gavarres:  "Les Gavarres" escala 1 : 40.000