Imprimeix

Alta Ruta Pirinenca 2010

el .

El projecte era recòrrer en solitari el pirineu d'Euskadi, Navarra i Aragó alternant els vessants francès i espanyol i per itineraris totalment desconeguts.

Els 18 dies seguits de marxa,carregat amb una motxilla de 16 quilos i superant més de 20.000m de desnivell de pujada i més de 20.000m de desnivell de baixada, fan que sigui una ruta exigent i físicament molt dura. 

El periode escollit ha estat el mes de setembre, donat que no hi ha tanta massificació i el temps acostuma a ser bo al pirineu.

He combinat la guia francesa HRP de Géorges Veron i la guia espanyola Alta Ruta Pirenaica de Sergi Lara. Pel que fa els mapes he utilitzat els números 1,2,3,4,5 de la IGN francesa (són els que mostren més dades de les vessants francesa i espanyola del pirineu).

Tot i portar mitjans d'autosuficiència pel que fa a la pernocta i el menjar, he pogut dormir i sopar cada dia en un refugi, hostal, gite d'etapa o similar. Això ha afegit més desnivell del previst inicialment.

 

1a Etapa Hendaia – Col de Lizuniaga 

És una primera presa de contacte amb l'Alta Ruta pel seu perfil més baix i amb el cim del Larun (900m.) pel mig. Es passa per un tram de G.R. 10 (vessant francès) abans d'anar a buscar les primeres mugues frontereres.

   

 

 

2ona Etapa Col de Lizuniaga – Arizkun 

És l'inici del pirineu navarrès travessant colls i valls on es practica l'ancestral caçera dels coloms salvatges. Els pobles tenen un caracter basc força tancat.

    

 

3era Etapa Arizkun – Les Aldudes 

Després de recòrrer gran part del cordal fronterer,acabem baixant fins el poble basc-francès de Les Aldudes. 

   

 

4a Etapa Les Aldudes – Roncesvalles 

Tornem a passar a l'altre costat de la frontera,amb l´ascensió del Lindus (1.235m.) abans d'arribar a Roncesvalles.

    

 

5ena Etapa Roncesvalles – Béhérobie 

Des del punt de confluència del camí de Santiago, tornem a carenajar pujant a l'Urkulu (1.449m.) i acabant amb un fort descens al poblet francès de Béhérobie.

   

 

6ena Etapa Béhérobie – Chalets d'Iraty 

Seguim en territori del pirineu francès, pujant per la catifa verda del coll d'Errozate i arribant fins els Chalets d'Iraty.

   

 

7ena Etapa Chalets d'Iraty – Sainte Engrace 

Agafant el G.R. 10 degut al mal temps, deixem enrera el Pic d'Ori pujant al cim del Pic d'Escaliers. Continuem el traçat passant per Larrau, Logibar i la Comuna de Sainte Engrace.

   

 

8ena Etapa  Sainte Engrace – Lescun 

Un recorregut duríssim. Primer es puja durant 4 hores fins el coll de la Pierre-Saint Martin i, després unes quantes més per arribar fins al peu del pic d'Anie. Tot seguit uns 1.500 m de baixada pel circ de Lescun fins aquest bonic poblet francès.

   

 

9ena Etapa Lescun – Refugi d'Arlet 

Seguim una bona part del G.R. 10 fins a enfilar-nos pel camí que porta fins el privilegiat emplaçament del refugi d'Arlet (2.000m).

   

 

10ena Etapa Refugi d'Arlet – Coll de Somport 

Passant per unes valls impressionants,ens acostem fins el punt de travessar la frontera pel poc transitat pas de Somport, al peu de l'imponent massís d¡Aspe (porta d'entrada al pirineu aragonès).

   

 

11ena Etapa Coll de Somport – Refugi de Pombie 

Passant per l'estacíó aragonesa d'Astun, ens enfilem al coll de les monges. Des d'aquí, durant tot el camí,es gaudeix d'una perspectiva fantàstica del majestuós Midi d'Ossau (2.880m) fins arribar al refugi.  

   

 

12ena Etapa Refugi de Pombie – Refugi de Respomuso 

És una etapa dura donat que cal baixar fins la carretera que porta al coll del Portalet i després pujar fins el refugi d'Arrious. Des d'aquí hi ha una bona tirada fins l'esplèndid refugi aragonès de Respomuso.

  

 

13ena Etapa Refugi de Respomuso – Refugi Wallon 

El que podia haver estat un dia per enllaçar 2 etapes, es va convertir en una 1 etapa condicionat pel mal temps. Després d'una volta per sota el Pic de Tebarray, es passa el coll del Facha (2.600m) i es baixa fins el refugi.

 

 

14ena Etapa Refugi Wallon – Bujaruelo 

La pujada fins els llacs de  l'aratille el temps em va donar una treva. Un cop assolit el coll fronterer del mateix nom,es va obrir davant meu tota la vall d'Ara. Aquest recorregut segueix el naixement del riu Ara, passant pel vessant oest del massís del Vignemale fins arribar a Bujaruelo.

 

 

15ena Etapa Bujaruelo – Héas 

Degut al mal temps vaig haver de fer una variant no tan alpina. Un cop assolit el port fronterer de Bujaruelo em vaig dirigir cap al poble de Gavarnie pel sender de la cabana dels soldats. Des d'aquí fins al poble de Héas pel camí del llac de Gloriette.

    

 

16ena Etapa Héas – Parzan 

Una etapa molt dura,amb molt desnivell. Cal pujar fins la hourquette de Héas, arribar fins els llacs i el refugi Barroude (al peu del circ de Tromouse). Després de superar el coll fronterer de Barroude (amb la Munia al capdemunt) ens espera un llarg descens per la vall de Bielsa fins al poble de Parzan.

   

 

17ena Etapa Parzan – Refugi Viadós 

Segueix integrament l'itinerari marcat pel G.R. 11 Després de superar el coll d'Ordizeto es baixa fins arribar al refugi de Viadós.

 

18ena Etapa Refugi Viadós - Benasc 

Continuem el traçat del G.R.11, voltant al peu del massís del Posets. Després de superar el port de Gistaín (2.577m) davallem per la vall d'Estós. Arribem al refugi d'Estós i seguim el descens fins la carretera que duu fins el poble de Benasc.