Imprimeix

Còrsega 2012, l'illa de la bellesa

el .

A l’Illa de Còrsega hi podem trobar moltes opcions tant pel que fa a camins marcats(G.R.20,Mare a mare nord,Mare a mare centre,Mare a mare sud,Mare a monti…) com a ascensions alpines.
En aquest cas ressenyem 3 ascensions a cims de zones molt representatives : La Paglia Orba(2.525m) al nord,el Monti d´Oro(2.389m) al centre i les Agulles de Bavella(1.855m) al sud.

Podeu veure les fotos clicant al següent enllaç :

https://picasaweb.google.com/clubalpi/Corsega2012LIllaDeLaBellesa#


PAGLIA ORBA(2.525m)
A la Paglia Orba se la coneix com el “Cerví” de Còrsega.Segons d´on la veiem forma una piràmide gairebé perfecta.
Un punt molt popular per començar és el coll de Vergio(1.477m),el port de muntanya accessible amb cotxe més alt de tota la illa. En el nostre cas vam sortir un parell de quilòmetres més avall del coll,en una corba molt tancada de 180 graus anomenada Le fer à cheval(1.200m).És un espai on s´hi acostumen a trobar cotxes aparcats,donat que és un punt més directe que no pas el Coll de Vergio.
Hi ha un plafó amb un mapa indicatiu i ,des d’aquí,anem seguint els senyals de color blau fins enllaçar amb els vermells i blancs del G.R.20. En uns 30 minuts arribem a la Bergerie de Radule on hi ha un ramat de xais i s’elaboren formatges.També hi trobem un xiringuito i alguna tenda de gent que hi fa nit.Poc després travessem un pont on trobem els senyals del sender Mare a mare nord.Anem progressant per la vall fins tornar a creuar el riu per sobre un segon pont. La vista del Capu Tafonatu i de la Paglia Orba ja es comencen a perfilar a mida que pugem amunt.


Després de 2 hores de camí arribem al refugi I Ciutullu di i Mori. Aquest és un punt estratègic sobre tot pels que van de travessa pel G.R.20. A mà esquerra tenim el Capu Tafonatu(2.343m) i a mà dreta el nostre objectiu,la Paglia Orba(2.525m). Es divisen clarament 2 vies d’ascensió diferents.Pujarem pel coll des Maures que està situat entre les 2 muntanyes. Hi podem trobar muflons que s’enfilen per tot arreu.En uns 30 minuts som dalt del coll i des d’aquí cal seguir les fites de pedra,tot grimpant i passant per alguna xemeneia fins arribar a l´avantcim. A mida que ascendim l’arc foradat del Capu Tafonatu es fa més evident. El cim de la Paglia Orba ens demana 2 hores de grimpada continuada des del refugi. La panoràmica des de dalt és excepcional. Hi podem veure el mar amb Golf de Porto a l’oest,el punt més alt de Còrsega el Monti Cinto(2.706m) al nord-est i el perfil dels Cinqui Frati i el pantà de Calacuccia al sud-est.
Podriem baixar pel mateix itinerari,però n´escollim un altre diferent. Igualment està senyalitzat amb fites de pedra,però està equipat en un parell de passos complicats amb cordes que faciliten el descens. Després d’unes 2 hores de baixada tornem a trobar el refugi I Ciutullu di i Mori.
Des d’aquí farem pel mateix camí la tornada.Podem aprofitar les gorgues del riu per refrescar-nos amb un bon bany.
Tot plegat són uns 1.300 metres de desnivell de pujada i de 8-10 hores de camí.
Al refugi hi podem trobar una font per proveir-nos d’aigua.

 

MONTI D´ORO(2.389m)
És un massís situat al bell mig de Còrsega. Per acostar-nos-hi cal agafar la carretera N-193 que va d´Ajaccio a Bastia passant per Corti.A l’alçada del Coll de Vizzavona(1.183m) hi ha un gran aparcament amb cartells indicatius i un xiringuito a l’altre costat de carretera.
En aquest cas farem una ruta circular pujant pel G.R.20 en direcció al refugi de l´Onda i baixant per les bergeries de Pozzatelli.
A les 6 del matí,des del Coll de Vizzavona seguim el camí marcat amb els senyals grocs i els blanc i vermells del G.R.20.El bosc de faigs ens acompanya un bon tros fins que,després de travessar un pont,arribem a un esplanada oberta amb unes grans lloses de pedra.Aquest és el punt clau per deixar el G.R.20.Seguim les fites de pedra a mà dreta en una pujada sostinguda,passant per sota la Punta Muratello i arribant al coll di Bocca di Porco(2.159m).Des d’aquest punt podem veure l’altre vessant del massís del Monti d´Oro. Continuem pel damunt de lloses de pedra i grimpant per alguna canal curta fins arribar a tocar la creu del cim del Monti d´Oro(2.389m).Han estat 4 hores de pujada.
La panoràmica des de dalt va des del mar amb Ajaccio,la capital de Còrsega al sud-oest;la Paglia Orba,el Monti Cinto i el Monti Rotondu al nord;l’estret de Bonifacio i Sardenya al sud i Itàlia a l’est.
L’itinerari de baixada passant per les antigues bergeries de Pozzatelli,està marcat amb punts grocs i amb fites de pedres.Al començament és força abrupte fins que després de 1 hora i mitja s’arriba a una font que dóna pas al bosc de pins. Anem baixant per un camí més ombrívol que cada vegada es fa més ample per convertir-se en una pista forestal a 30 minuts del Coll de Vizzavona.En el moment que anem seguint la pista se’ns obrem diferents possibilitats que ens acosten o allunyen del coll.Després de 3 hores de davallada,a les 13 hores,tornem a ser al punt d’inici.


AGULLES DE BAVELLA(1.855m)

Les Agulles de Bavella formen un paisatge únic a Còrsega.La successió de puntes rocalloses cobreixen un ampli panorama de muntanya.És un paradís pels escaladors,però també és possible fer bones ascensions sense anar equipat.
La ruta escollida ens porta des del coll de Bavella fins a les Puntes di U Pargulu,Punta Longa,Punta Alta i Puntaghjola.
Sortint des del Coll de Bavella(1.218m), on hi trobem un gran aparcament, pel darrera de la figura de la Verge de les Neus,hi trobem la variant alpina del G.R.20.Això vol dir que passa per sobre d’aquest,a tocar de les Agulles de Bavella. Cal seguir el camí marcat amb dues traces paral•leles de color groc.Anem remuntant pel costat de les Puntes di l´Acellu i d´Arghjettu assolint en 30 minuts el coll de U Truvone(1.334m).Tot seguit cal davallar fins un altre petit collet on hi trobarem una cadena que ajuda a baixar per una llosa d’uns 10 metres. Anem continuant suaument fins arribar al coll de Pargulu(1.662m) on acaba el camí senyalitzat amb traces grogues. A partir d’aquest punt és possible continuar seguint les fites de pedres pel peu de la Punta di Pargulu i de la Punta Longa. Arribem al coll du Santon que ens permet la grimpada a la Punta Alta(1.855m) després de 2 hores d’ascensió.
La tornada la fem pel mateix itinerari esmerçant 1 hora de camí fins al coll de Bavella.