Imprimeix

Travessa Integral Circ de Troumouse 2013

el .

El Circ de Troumouse està considerat com un dels circs glaciars més espectaculars del Pirineu.
El recorregut des del Coll de la Séde fins al Coll de la Munia permet passar per 6 pics de més de 3.000 metres i 2 de més de 2.900 metres.
Per accedir a aquest indret cal arribar fins a Tarbes,seguir fins a Lourdes i,un cop arribats a Gedre,desviar-nos fins al poble de Héas.Des d´aquí,una carretera de pagament(4€ per turisme) en època estiuenca,ens porta fins al refugi Le Maillet(1.800m).
La carretera segueix una mica més fins acabar en una esplanada on es pot deixar el vehicle a 2.100 metres.

Podeu veure les fotos clicant el següent enllaç :

https://picasaweb.google.com/102455432706331445499/IntegralCircDeTroumouse2013?noredirect=1#

 

El recorregut està senyalitzat amb fites de pedra.Des de l´aparcament cal seguir la gran vall en direcció sud per desviar-nos poc després cap a l´est. Cal superar el desnivell fins el Coll de la Séde(2.651m).Situats a aquesta alçada,contemplem tot el Circ de Troumouse,el Pic Long,el Campbeil,Mont Perdut,Taillon,Astazus,el Vignemale,el refugi i també els llacs de Barroude a sota.Seguim en direcció al Pic de Gerbats(2.904m) fins trobar un parell de fites en paral.lel.Aquest és el punt clau d´accés al camí que passa pels Tubs de Gerbats.És un tram força aeri no apte per gent amb vertígen.Una vegada recuperat el cordal del Circ,fem cresta fins el Petit Pic Blanc(2.956m).Continuem progressant fins arribar al primer 3.000,el Pic Heid(3.022m).Passem per la Punta Aires(3.028m) i acabem fent cim al Troumouse(3.085m) amb el seu trespeus al damunt.
Davallem al coll per afrontar el pas més compromès,la grimpada al Sierra Morena amb algun pas de III.El superem amb i sense ajuda de la corda,segons cadascú.Finalment trepitgem el cim de (3.090m). Tornem a baixar per assolir el cim de la Petita Munia(3.096m) amb un gran tou de neu al nostre costat.Tot seguit arribem al punt culminant,la Munia(3.133m). També hi ha temps,si les forces acompanyen,per intentar el Pic Robiñera(3.003m) una mica desplaçat cap al sud.

La baixada cap al Coll de la Munia(2.853m) ens porta seguint les fites a trobar el Pas del Gat(II),que superem amb un petit ràpel.Seguim davallant per una catifa de neu en direcció est fins arribar a l´altre pas,Le Passet on no cal corda,donat que el nivell de neu és molt alt.Des d´aquí seguim el descens fins arribar a la zona herbosa que ens duu altra volta al punt de partida.

Malgrat que el recorregut total es pot cobrir entre 8-10 hores,nosaltres ens hi hem estat unes 12 hores.La quantitat de neu,encara present i inusual per aquestes dates,ens han alentit molt la marxa.La distancia total és d´uns 15 km amb uns 1.300 metres de desnivell positius.