Imprimeix

Crònica 10è Itinerari Megalític a les Gavarres

el .

L´any 2000 vam encetar el primer recorregut megalític a les Gavarres. Va ser una sortida llarga que ens portà a visitar els dolmens dels voltants de Fitor. La resposta fou tan positiva que ens va fer decidir de donar continuïtat a aquesta activitat. Així van néixer els itineraris megalítics a les Gavarres.

Aprofitant la riquesa patrimonial existent en aquest sector,hem pogut dissenyar circuits per diferents indrets del massís. En els darrers anys però,hem ampliat l´àmbit geogràfic, traslladant-nos al massís de l´Ardenya-Cadiretes.

 

Enguany s´ha visitat el sector de Bell-lloc,Mont-ràs i Fitor que gaudeix d´un gran ventall d´elements megalítics. Val a dir que en aquesta commemoració tan especial,s´han obert i desbrossat diferents corriols que connecten diversos dolmens. D´aquesta manera s´ha volgut fugir una mica dels camins amples i polsosos. En un dia amb excel.lents condicions meteorològiques,s´ha agraït el vent suau que ha fet més suportable l´exigent recorregut previst.El grup de marxaires escortat per en Remi Serra,M.Luz Bao i Pere Parra,ha anat passant de manera compacta pels llocs d´interés proposats. Tot plegat han estat 25 quilòmetres coberts en poc més de 10 hores de caminada.

Pel que fa les intervencions de l´arqueòleg Jordi Casadevall,s´han hagut de restringir a punts molt concrets i aprofitar la marxa per fer-li preguntes.

 Sortint de Can Pere Tià,un dels portals naturals de les Gavarres,ens hem endinsat per la Vall de Bell-lloc. Tot seguit ens hem enfilat cap a Montagut,davallant fins l´Arraval de Dalt a Vall-llobrega. Caminant per diferents corriols,hem vist els dolmens d´en Botey(on hem esmorzat) i l´Estanyet,passant pel mirador de Mont-ràs i arribant al paratge de la Font de la Teula.

Després de reprendre la marxa,hem trobat el dolmen de la Vinya Gran que ens ha portat fins l´excel.lent punt panoràmic que representa el Puig Vidal. Arribats a aquest punt,hem visitat els megàlits de la Serra Mitjana i de la Serra de Cals,abans d´assolir per pistes el Mas Cals amb el seu pou de glaç. Des d´aquí, pujant pel camí traginer,hem arribat a un dels llocs de referència de les Gavarres, Santa Coloma de Fitor(on hem dinat).

 Un cop reposades les forces,ens hem apropat al dolmen del Llobinar i a la Pedra del Sacrifici. Tot seguit el camí ens ha portat cap els masos enrunats del Mas Puig,Mas Joanola i Mas Ribot. A partir d´aquest punt hem tornat a endinsar-nos al bosc per baixar fins el Castell de Vila-romà. Hem acabat l´itinerari passant pel Mas Antoniet i la seva resclosa ,abans d´arribar altre cop a Can Pere Tià.

Hem acabat de completar aquest exhaustiu traçat amb un bon berenar i un bon pastís d´aniversari.

Podeu veure totes les fotos clicant el següent enllaç :

https://picasaweb.google.com/clubalpi/10eITINERARIMEGALITICALESGAVARRESILARDENYA#

Després de 10 anys,cal destacar amb lletres majúscules el nom de l´equip que s´aboca any rera any en la preparació d´aquests itineraris amb una feina continuada de molts mesos :

-En Remi Serra,el veritable iniciador i l´ànima. Enguany,tot i una molesta "ferida de guerra" produïda el dia abans en el marcatge de la ruta,com sempre ha donat el millor de si mateix.Hores d´ara ja sap on serà la propera edició.

-La M. Luz Bao,el suport d´en Remi en molts aspectes.Tot i estar lesionada també hi ha volgut estar present.

-En Pere Parra,l´especialista del podall.Ningú obre els amins com ell.La seva devoció pels megàlits el devora.Ningú es perd perquè se´l sent a tot hora. A ell la salut tampoc l´ha acompanyat.

-En Jordi Casadevall,l´entès,la persona imprescindible que tanca el cercle.Amb els seus comentaris ens enriquexen i transmeten coneixements de forma amena i entenedora. Aquesta vegada li hem demanat un esforç físic addicional.

Volem fer extensiu el nostre agraïment a :

-Els nostres companys Joan Ferrer,Joan Serratosa,Zisko Rodriguez i Pere Llauradó per la feixuga tasca del marcatge del recorregut.

-La participació de totes les persones que hi han vingut al llarg d´aquests 10 anys.

-El suport del personal del Departament d´Esports que col.labora en tot el que ens cal.

-Ràdio Palamós que ens ha ajudat allà on nosaltres no ens ha estat possible d´arribar.

 Podem afirmar ,sens cap mena de dubte, que s´ha arribat a la 10ena edició amb la il.lusió intacte.

Així doncs, fins la propera