Imprimeix

3a Fase neteja Castell de Vila-Romà 2008

el .

El dissabte 18 d'octubre de 2008 ha estat un gran dia pels components de la Plataforma "Recuperem el Castell de Vila-romà" (Club Alpí Palamós,Associació de Veïns de Sant Joan i l'historiador Pere Trijueque).

A partir de les 9 del matí ens vam aplegar al voltant del Castell 9 voluntaris del Club Alpí Palamós i 6 integrants de l'Associació de Defensa Forestal Gavarres Marítima". Tots sota la supervisió de l'arqueòloga M.José Caja.

 

 

Tot l´operatiu de desbrossament no és senzill, cal tenir les autoritzacions(propietat, Ajuntament, d'agents rurals), cal comptar amb la presència d'un arqueòleg i el que és més important, disposar de gent voluntària que vulgui fer una feina altruista pel sol fet que s'estima el patrimoni local.

 

Val a dir que gràcies al suport logístic de l'A.D.F. Gavarres Marítima i a tot el capital humà s´hi ha desenvolupat una tasca impecable.

 

Els resultats han estat molt profitosos :

1er) Ara es pot veure la volta del fossat .

 

2on) S'ha desbrossat tota la circunval.lació del fossat.

 

3er) Ha quedat al descobert l'antic Mas Nadal que, segons consta en l´inventari "Els Massos de Vila-romà" d'en Pere Trijueque :

"Era un dels massos més antics de Vila-romà. Fou declarat en el Capbreu del Castell de Vila-romà de l´any 1.315,per la seva propietària útil Maria Nadal...

Com la resta de massos i cases que estaven construïts al voltant del Castell de Vila-romà, va patir la gran davallada del segle XV, arruinant-se ràpidament.Tan ràpidament que, a principis del segle XVI ja estava completament enrunat...

Estava construït junt al fossat o vall del Castell de Vila-romà al vessant de llevant,tenint la riera que baixa de Fitor pel sud i ponent. Les seves ruïnes deuen estar confoses amb les del propi Castell de Vila-romà..."

 

4t) A la Torre de l'homenatge se l'ha alliberat d'un pi que l'amenaçava. S'han fet tales selectives d'altres pins que posaven en perill part de l'estructura de les restes.Aquesta tasca especialitzada encarregada per l'Àrea de Medi Ambient, ha anat a càrrec de l'empresa osonenca de treballs verticals "Verticat".

 

Les ganes de fer bé la feina dels voluntaris,tot i la pluja caiguda en alguns moments, no va fer decaure l'ànim, la qual cosa va fer que la superfíce netejada, superés les previsions inicials.

Tota la il.lusió de preservar aquest Bé Cultural d'Interés Nacional es pot veure truncada si no s'actua amb celeritat, desencallant la situació i cercant un finançament per consolidar tota l'estructura. Tal i com dictamina el Pla de Gestió de la Vall de Bell-lloc redactat per La Universitat de Girona, aquestes accions mereixen la màxima prioritat dins les actuacions que cal fer en aquesta vall.

En nom de la Plataforma "Recuperem el Castell de Vila-romà", volem agraïr l'ajut de l´A.D.F. Gavarres Marítima, el suport de l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Palamós i la bona predisposició de Tribusa (propietària de la finca).